Tofua maapähkinäkastikkeessa (Chocochili)

Tänään kokeiluun lähti mainetta niittäneestä Chocochilin blogista maapähkinäkastikkeinen tofu riisillä. Kaapissani sattui olemaan suurin osa aineksista, joten resepti valikoitui jo sen perusteella. Resepti vaikutti hyvin yksinkertaiselta ja se oli jo muutaman vuoden vanha, mutta ylistävät kommentit reseptin alla antoivat viitteitä siitä, että resepti voisi tosissaan olla kokeilemisen arvoinen. Joskus maapähkinävoikastikkeet voivat olla aika tunkkaisen makuisia, mutta tässä kastikkeessa oli käytetty sekä sitruunamehua että ketjap manis - makeaa soijakastiketta, joten uskoin, että ne taittaisivat hyvin maapähkinän voimakasta ja pähkinäistä makua. 

Tofua maapähkinäkastikkeessa

Kahdelle

 • 270 g kiinteää tofua (suosittelen Soyan tofua)
 • 2 valkosipulinkynttä viipaloituna
 • 2 rkl rypsiöljyä

Kastike

 • 3 rkl maapähkinävoita (makeuttamatonta!)
 • 3 rkl Ketjap manis -soijakastiketta
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 1 rkl Srirachaa
 • 0,25 dl vettä
 • kourallinen silputtua kevätsipulia
 1. Sekoita kastikkeen aineet yhteen.
 2. Kuutioi tofu. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää valkosipulinkynnet. Kuullota muutama minuutti ja lisää tofupalat. Paista, kunnes tofut ovat saaneet hiukan väriä. 
 3. Kaada kastike pannulle. Lisää 2/3 kevätsipuleista ja kuumenna minuutti-pari. Jos kastikkeesta tulee liian sakeaa, voit lisätä vettä enemmän kuin ohjeessa mainitaan.
 4. Tarjoa kastike tumman riisin kanssa ja lisää loput kevätsipulit annosten päälle.

P.S. Ketjap manis on indonesialaista, makeaa soijakastiketta. Sitä myydään hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa. Sriracha puolestaan on chilikastiketta, jota saa ainakin useista Citymarketeista. Srirachan tilalle voi halutessaan laittaa jotain muuta chilikastiketta.

Reseptin tekeminen oli hyvin helppoa ja yksinkertaista.  Ulkonäöllisesti ruoka ei ollut pannulla kovinkaan kaunista, sillä tumman ruskea kastike tofu-paloineen ei erityisesti houkutellut, mutta kevätsipulien lisäys toi ulkonäköön ja makuun paljon.

Itse tarjoilin annoksen tavallisen riisin kera, mutta ohjeessa suositellaan käyttämään tummaa riisiä. Käytin myös srirachan tilalla indonesialaista chilikastiketta, jonka uskoin soveltuvan hyvin ruokaan sen alkuperän vuoksi - Chocochilin kirjoittaja oli alunperin syönyt ruokaa ensi kerran juurikin indonesialaisessa ravintolassa!

En ole aivan varma mittasinko kaikki ainekset aivan tismalleen oikein (puhuin samaan aikaan puhelimessa) vai olisiko minun pitänyt sittenkin käyttää ruuassa Srirachaa indonesialaisen chilitahnan sijaan, mutta omaan makuuni ruoka oli ihan hyvää, mutta ei erityistä. Mielestäni tässä kävi vähän kuten maapähkinävoikastikkeiden kanssa helposti käy, eli maku oli mielestäni hieman tunkkainen ja "tylsä" ja mielestäni makeuttakin olisi saanut olla lisää. En tiedä onko Sriracha makeampaa kuin indonesialainen chilikastike enkä tiedä voisiko noissa Kenjap Manis-makea soijakastike-merkeissä olla eroja, mutta ilotulituksia ei tällä kertaa saatu. Ruoka oli kuitenkin maistuvaa ja aivan hyvää, enkä usko että kukaan sitä jättäisi syömättä. Erityisesti rapsakat kevätsipulin palaset toivat ihanaa rapeutta ja keveyttä muuten aika tuhtiin ruokaan, maapähkinävoi ja sitruunamehu yhdessä kenjap manis-kastikkeen kanssa luovat oikein oivallisen kastikkeen, mutta jotain jäi uupumaan. Itse ehkä lisäisin lisää chiliä, ehkä ruokalusikallisen sokeria, enemmän vettä ja ehkä jopa ihan tavallista soijakastikettakin. Ehkä pitäisi kokeilla ohjetta vielä Srirachallakin. 

Ravintoarvoiltaan annos tuskin on kovinkaan terveellinen, maapähkinävoissa on aika paljon rasvaa ja tofustakin monet kinastelevat. Minusta tofua voi syödä huoletta silloin tällöin, kunhan muistaa muilla aterioilla huolehtia värikkäiden kasvikunnan tuotteiden saannista. Vihanneksia tässä ateriassa ei juurikaan ole, mutta niitähän voisi tietenkin lisätä - itse ajattelin että esimerkiksi sokeriherneen palot tai paprika (niille jotka siitä pitävät, itselle ei maistu :)) voisivat sopia hyvin ruuan joukkoon antamaan väriä ja makua. 

Pienellä tuunauksella tästä voisi saada oikein hyvän hitin - mutta nyt se oli kuitenkin miss.

 

Arvosana: 7/10

 

Kiitos Chocochilille tästä reseptistä ja sadoista muista maistuvista resepteistä!