Ananas-cashew-kvinoa wokki (Veganomicon)(VEGAN, G)

Veganomicon on vegaaninen reseptikirja, joka on saanut ehkä jonkinlaisen kulttimaineen vegaanien piirissä ympäri maailmaa ja erityisesti Amerikassa. Kirja on Isa Moskowitzin ja Terry Romeron kirjoittama vegaaninen kokkikirja, joka on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta saanut ainakin Amazonissa ja Goodreadsissä aikamoisen hyvät arvostelut. Googlettelin vähän saadakseni tietää mistä resepteistä ihmiset ovat eniten pitäneet ja tämä resepti nousi yhtenä niistä jotka olivat saaneet paljon kannatusta. Kun vielä kaupassa sattui olemaan edullisia tuoreita ananaksia 0,95e/kg, päätin että nyt on sopiva aika kokeilla tätä kehuttua reseptiä. 


ANANAS-CASHEW-KVINOA WOKKI (4:lle) (Veganomicon)
(VEGAANINEN, GLUTEENITON)


Kvinoa:
2,4 dl kvinoaa (hyvin huuhdeltu)
2,4 dl ananaspurkin mehua
2,4 dl kylmää vettä
1/4 tlk soijakastiketta

WOKKI
115 g cashewpähkinöitä
3 ruokalusikkalista maapähkinäöljyä (käytin itse kookosöljyä)
2 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tulinen punainen chili
2cmx2cm inkivääriä
2,4dl pakasteherneitä
1 dl basilikanlehtiä
hieman tuoretta minttua
285g tuoretta ananasta, noin 5 dl (noin 1 kokonainen tuore ananas)
2 rkl soijakastiketta
2 rkl kasvislientä
1 ruokalusikallinen miriniä
limelohkoja

Kvinoan valmistus:
Huuhtele kvinoa hyvin. Lisää kvinoa kattilaan ja lisäksi soija, ananasmehu ja vesi. Keitä kvinoa ohjeiden mukaan noin 20 minuuttia. Parhaan lopputuloksen saamiseksi pidä kvinoaa suljetussa purkissa jääkaapissa yön yli. Jos olet kiireinen, pidä kvinoaa jääkaapissa noin tunti.  

Paahda cashewpähkinöitä pannulla muutama minuutti kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää öljy, valkosipuli, inkivääri, chili ja kevätsipuli. Anna pehmetä pannula muutama minuutti ja lisää joukkoon herneet ja paloiteltu paprika. Anna paprikan pehmetä jonkin aikaa (noin 2-4 minuuttia). Sekoita tässä välissä erillisessä kipossa kastikeainekset, eli soijakastike, kasvisliemi ja mirin. Kun paprika on hieman pehmennyt, lisää basilika, minttu ananas ja kvinoa. Lisää kastike ja paista miedolla lämmöllä noin 10 - 14 minuuttia.

Minua nauratti kovasti kun luin ohjetta, ja siinä todettiin että "jos olet kiireinen, pidä kvinoaa jääkaapissa vähintään tunti ennen ruuan valmistamista". Jos minulla on kiire niin en kyllä todellakaan ehdi jäähdyttelemään kvinoaa yli tuntia jääkaapissa, heh. En oikein ymmärrä miksi siihen edes kehotetaan: ehkä kvinoa imee makuja itseensä seisoessaan viileässä? Kuitenkin jos tuota ohjetta kuuntelee niin ei tämä varsinaisesti mikään arki-illan pikaruoka ole. Kirjassa kyllä todetaan että tähän voi hyvin käyttää ylijäänyttä kvinoaa, mutta toisaalta muut ainekset (harvalla lojuu kaapissa miriniä, tuoretta ananasta, minttua ja basilikaa) ovat sen verran harvinaisia omassa keittiössäni, että kuitenkin tämä resepti vaatisi jonkinlaista suunnittelua kuitenkin etukäteen. 

Amerikkalaiset mittayksiköt ja -ainekset aiheuttivat jonkin verran myös päänvaivaa. Isossa K-supermarketissa ei ollut maapähkinäöljyä eikä mitään muutakaan pähkinäöljyä, joten tyydyin käyttämään ruuassa kookosöljyä, sillä uskoin sen sopivan muuten wokissa oleviin makuihin. Kaupassa ei myöskään ollut tuoretta minttua, joten piti pärjätä ilman!

Ruuan valmistaminen oli suhteellisen helppoa, mutta kovan nälkäni motivoimana päätinkin ottaa hieman omat ohjat käsiini enkä kylmentänyt kvinoaa keitettyäni sen. Yleensä reseptitestauksissani pyrin noudattamaan ohjeita täydellisesti, mutta nyt nälkä määräsi tahdin. Wokki näytti pannulla todella kauniilta upeine väreineen ja vihanneksineen ja tuore ananas sai kieltämättä veden kielelle.

Tuore ananas maistuu ihanan raikkaalta ja makealta kvinoan kaverina ja onkin ehdottomasti tämän ruuan paras osa. Paprika sopii oikein hyvin joukkoon ja herneetkin tuovat kivaa väriä ruokaan. Kvinoa on myös erittäin terveellistä ja proteiinirikasta (14% sen painosta on proteiinia). En ole paljon ruuanlaitossani hyödyntänyt kvinoaa, mutta sen suoma proteiini kieltämättä on hyvä lisä vegaaniseen ruokavalioon. Tämän lisäksi kvinoa on vielä gluteenitonta ja helppoa valmistaa.

Valitettavasti muutama asia vaivasi ruuasta nauttimistani, sillä eteeni oli sattunut erityisen voimakas chili ja vaikka käytin sitä täysin ohjeen mukaisesti, mielestäni ruuasta tuli hiukkasen liian tulista ja noukinkin ison osan chileistä pois. Makea ananas toimi ruuassa hyvin, mutta muuten ruoka ei mielestäni ollut makumaailmaltaan kovin täyteläistä. Paprikan, chilin ja ananaksen pistävät maut eivät oikein saaneet pehmentäjää ja joku ruuasta puuttui. Kenties maapähkinäöljy olisi voinut tasapainottaa makuja, mutta koska Suomessa sitä on vaikea löytää, on tämän reseptin parantaminen kenties hankalaa. Lisäksi jos reseptiin pitäisi ostaa tuore basilika, tuore ananas, tuore minttu ja kvinoa (ja mahdollisesti lisäksi mirin ja maapähkinäöljy), voidaan puhua mielestäni aika kalliista arkiruuasta. Kvinoa ei ole mitään kaikkein edullisinta ja vaikka sitä voisikin verrata ehkä enemmän muihin proteiinivalmisteiisiin kuin viljoihin, niin silti tämä ruoka tulee varsin kalliiksi, ottaen huomioon että maku ei ollut mielestäni kovin ihmeellinen. Ehkä minttu, maapähkinäöljy ja kvinoan kylmentäminen olisivat voineet viedä ruuan uudelle tasolle.

Vaikka Veganomiconin on hyvin suosittu ja kehuttu vegaaninen kokkikirja ja sen mielenkiintoiset reseptit laajentavat vegaanien kokemia ruokaelämyksiä ympäri maailmaa, ei Veganomicon vakuuttanut minua tällä reseptillä. Tuore ananas on ihanaa, kvinoa terveellistä ja maistuvaa, mutta lattea makumaailma jättää vielä toivomisen varaa. Voi olla että puuttuva minttu sekä pähkinäöljyn puuttuminen vaikuttivat asiaan. Täytyy kokeilla vielä muita reseptejä tästä kirjasta!