Testissä: Kotipizza Härkis Burgerpizza (Gluteeniton ja Vegaaninen)

1.11 oli virallinen maailmanlaajuinen vegaanipäivä. Tämän päivän kunniaksi Kotipizza lanseerasi uuden vegaanisen Härkis-burgerpizzan, joka on luotu niin, että se on automaattisesti vegaaninen. Niin hienoa! Enää ei tarvitse syödä pizzaa ilman juustoa tai pelätä tuleeko siihen pizzaan kuitenkin jotain mitä siinä ei saisi olla. Gluteenittoman pizzasta saa tilaamalla sen gluteenittomaan pohjaan. Lisähintaa gluteenittomalla pohjalla on 2 euroa ja siihen saa tehtyä vain keskikokoisen pizzan tai kotzonen. 

Mikäli et vielä tiedä mikä Härkis on, voit lukea siitä lisää täältä. Härkis on härkäpavuista ja herneproteiinista luotu vegaaninen proteiinivalmiste, josta voi tehdä vaikka mitä ihanaa! Härkiksessä on myös erinomainen saatavuus ja sitä löytyy todella monesta paikasta (nyt myös siis Kotipizzan pizzoista!).  Härkiksessä on pieni määrä ohramallasuutetta, mutta koska sitä on niin vähän, se täyttää gluteenittomuuden rajat. Kuitenkin, jos olet äärimmäisen herkkä gluteenille, etkä tästä syystä käytä edes gluteenittomia tuotteita vaan olet esimerkiksi täysin viljattomalla ruokavaliolla, härkis ei ehkä sovi sinulle. Toki voit vaihtaa härkiksen johonkin toiseen täytevaihtoehtoon (esim. falafel, joka on gluteeniton).

Kotipizzan vegaaninen gluteeniton härkis-burger pizza.

Kotipizzan vegaaninen gluteeniton härkis-burger pizza.

Päätin ottaa testiin Kotipizzan uutuuden ja tilasin sen toki gluteenittomalla pohjalla. Vegaaniseen Härkis burgerpizzaan tulee pizzapohja, tomaattikastike, vegaanista juustoa (maidotonta), härkistä, salaattia ja long island-kastiketta, joka on myöskin vegaaninen. Ei muuta kuin maistamaan!

gluteeniton härkispizza kotipizza

Pizzan nimi tosiaankin kuvaa erinomaisesti pizzan makua: maku on todellakin kuin mättöhampurilainen pizzana! Tämä voi olla jollekin niin plussa kuin miinuskin, muta tällaiselle mättöpizzalle on ehdotomasti oma paikkansa. Pizza on kokonaisuudessaan mehevä ja maukas. Kastiketta on runsaasti ja se on makeahkoa. Vegaaninen juusto on varsin huomaamatonta mutta tuo pizzalle mehevyyttä. Vegaanista juustoa on juuri sopivasti, ehkä jopa hiukan lisää voisi olla, mutta tärkeintä on se, että pizza ei missään nimessä ole "liisterinen" mitä voi tapahtua, jos vegaanista juustoa on laitettu liikaa pizzaan. Härkis on miedosti mutta miellyttävästi maustettu ja salaatti raikastaa kokonaisuutta kivasti. Makumaailma on kiva, mutta ehkä hieman yksipuolinen ja siksi itse lisäisin ehdottomasti pizzaan punasipulia ja jonkun suolaisen elementin, esimerkiksi oliiveja tai päälle hiukan suolaa, joka taittaisi sopivasti kastikkeen makeutta. Gluteenittomat pizzapohjat eivät aina tosiaankaan ole kovinkaan hyviä, mutta Kotipizzan gluteeniton pohja on yllättävän samanlainen kuin mikä tahansa muukin pizzapohja. Varsinkin kun reunat paistuvat hieman rapsakoiksi, niin lopputulos on todella kiva. Ongelma on siinä, että varsinkin pizzoissa joissa on paljon kastiketta, niin pohjan keskiosa tuppaa olemaan omaan makuuni hiukan liian pehmeä. Ehkä ensi kerralla pyydän paistamaan pohjaa ekstrakauan. Kokonaisuutena kuitenkin gluteeniton pohja on oikein toimiva.

Kaiken kaikkiaan härkis burger-pizza oli mieleeni. Siinä on sopivaa mättöruokafiilistä ja lisäämällä omia täytteitä, siitä saa entistä paremman ja tasapainoisemman kokonaisuuden makujen puolesta. Vegaanijuusto on onnistunut valinta ja härkis on ihana uusi lisä pizzaan! Jos tällainen makukokonaisuus ei ole ihan sinun mieleesi, niin aina voit tehdä oman gluteenittoman vegaanipizzasi omilla täytteillä. Vegaanijuustonkin saa nyt sitten kaikkiin pizzoihin niin halutessaan!

kotipizza härkis burger pizza

Olen todella iloinen, että Kotipizza on alkanut edelläkävijänä Suomessa käyttää vegaanista juustoa tuotteissaan ja lisäksi että he tukevat vegaanisia kotimaisia proteiinituotteita ja ovat avoimesti ottaneet vegaaniyhteisön mukaan luomaan toimivia tuotteita. Tämän muutoksen myötä tulen itse ainakin käymään useammin Kotipizzassa ja olen todella iloinen, että Kotipizza on päättänyt ottaa asiakkaiden toiveet avoimesti huomioon. Tämä on erinomainen kehityskulku ja siitä 10 pistettä Kotipizzalle!

Kivaa on tietenkin myös se, että koska Kotipizzaa löytyy ympäri Suomea lähes jokaisesta pitäjästä, niin nyt hyvää vegaanista JA gluteenitonta pizzaakin saa lähes joka paikasta! Vieraallakin paikkakunnalla tietää ainakin yhden paikan mistä saa vegaanista ja gluteenitonta ruokaa. Gluteenitonta ja vegaanista ruokaa ei löydä kovin helposti suurimmistakaan kaupungeista, joten vaihtoehtojen laajentuminen on todella kiva asia. 

 

PIZZAN ARVOSANA: 8,5/10
KOTIPIZZAN ARVOSANA: 10/10