Ravintola-arvioita: Vegaaninen JYVÄSKYLÄ

Olen jo jonkin aikaa asunut uudessa kotikaupungissani Jyväskylässä ja olen ehtinyt käymään jo useamman Jyväskylän ravintolan läpi vegaanisella silmällä - maistelemaankin olen päässyt. Varoituksen sanana: kaikki ruuat mitä arviossa on maisteltu, eivät valitettavasti ole gluteenittomia, mutta monta gluteenitonta löytyy kyllä. Kuvat on otettu kännykkäkameralla vaihtelevissa valaistusolosuhteissa, joten pahoittelut jos kaikki kuvat eivät ole kovin korkealaatuisia. :) Kuitenkin - mennänpäs asiaan; eli ravintola-arvioihin! Wilhelmiinan Konditoria

Wilhelmiinan konditoria

Wilhelmiinan konditoria

Asemakatu 6
Maistettu: Kahvi soijamaidolla & puolukkainen raakakakku

Wilhelmiinan konditoria on hyvällä paikalla Jyväskylän keskustassa todella kauniissa rakennuksessa. Hyllyt notkuvat upeita kakkuja ja salaatteja, mutta valitettavasti valikoima on vegaanille varsin köyhä. Yleensä kakkujen seasta löytyy jokin raakakakku. Kahviin saa kasvimaitoa (soijamaitoa). Olen syönyt täällä kerran puolukaista raakakakkua, joka valitettavasti ei ollut kovin erikoista. Hinta oli suolainen, muistaakseni 5,90e ja maku oli ihan ok, mutta olin pettynyt. Kakussa oli mielestäni käytetty banaania, puolukkaa ja pähkinää pohjassa. Maku oli tylsä ja koostumus ei ollut erityinen ja pala oli pieni. En ostaisi toiste. Raakakakut voivat kuitenkin olla todella hyviä, olen esimerkiksi maistanut aivan erinomaista vegaanista raaka'juustokakkua' Helsingissä ja toivoisin jotain vastaavaa tännekin.Miriam's

Asemakatu 12

Miriam'sin tarjontaa: maapähkinäbrownie ja erinomainen mokkasuklaakakku sekä soijalattet.

Miriam'sin tarjontaa: maapähkinäbrownie ja erinomainen mokkasuklaakakku sekä soijalattet.

Maistettu: Mokkasuklaakakku, latte, sitruunainen jäätee, maapähkinäbrownie ja tofusalaatti

Miriam's on suloisesti sisustettu hyvin suosittu kahvila Jyväskylän ydinkeskustassa ja varsinkin lounasaikaan istumapaikan löytäminen voi olla onnenkantamoisen takana. Miriam'sin valikoimissa on kaksi vegaanista makeaa vaihtoehtoa; mokkasuklaakakku ja maapähkinäbrownie. Valitettavasti kumpikaan näistä ei ole gluteeniton. Maapähkinäbrownie on varsin hyvää, mutta mielestäni hieman liian kuivaa ja kaipaisi esimerkiksi vaniljakastiketta tai jäätelöä seuraksi. Pähkinä maistuu kuitenkin selvästi ja sitä on runsaasti. Sen sijaan mokkasuklaakakku on erinomaista: pehmeää, suorastaan täydellistä ja sitä saa ison palan hyvään hintaan (4,90e). Olenkin syönyt tuon kakkupalan useasti ja aina ollut yhtä tyytyväinen. Latte on täällä varsin hyvää ja sen saa soijamaitoon. Sitruunainen jäätee oli mielestäni hieman liian laimeaa ja mautonta, mutta ihan ok. Tofusalaatti on hyvin perustofusalaatti, mutta siinä on sentään vähän yritystä: tofu on marinoitu mukavasti ja salaatinkastike on jonkinlainen yrttiöljy, joka sopii kokonaisuuteen varsin hyvin. Sellainen salaatti minkä söisi mielellään muutaman kerran varsin tyytyväisesti, mutta kärrynpyöriä ei heitellä. Harmillisesti Miriam's ei tarjoa juuri koskaan vegaanista keittoa, vaikka mielestäni paikan henkeen sopisi varsin hyvin vegaaninen kasviskeitto lounaalle edes muutaman kerran viikossa. Valikoima on myös aina sama, mikä on sääli: vaihtelu olisi kiva. Suosittelen Miriam'sia; tofusalaattia ja erityisesti mokkasuklaakakkua!

 

Vaffeli

Asemakatu 5
Maistettu: gluteeniton vegaaninen vohveli

Vaffeli on kauppakeskuksen sisällä oleva kahvila, josta saa erilaisia vohveleita ja muita kahvilaruokia ja edullista ja oikein hyvää Papu-paahtimon kahvia. Palvelu on ystävällistä, mutta kahvila on tilana ehkä hieman rauhaton, koska sijaitsee kauppakeskuksen sisällä kulkuväylän vierellä. Tilasin gluteenittoman vegaanisen vohvelin raparperihillolla. Sain tavallisen jäätelön sijasta riisijätelöä (muistaakseni). Mielestäni hinta tälle vohvelille oli hyvin suolainen: muistaakseni noin 9-10 euroa.  Vohveli oli ihan hyvä, mutta mielestäni ei tarpeeksi rapea eikä tarpeeksi makea. Vohveli maistui voimakkaasti kauralta, ja toi hieman mieleeni sen vuoksi kaurapuuron ja joku voi pitääkkin siitä, mutta mielestäni vohveli olisi ollut huomattavasti parempi, jos sen kauramaisuutta olisi taitettu enemmällä määrällä sokeria ja esimerkiksi kanelilla. Raparperihillo oli erinomaista ja mansikat makeita ja tuoreita. En söisi täällä uudelleen silkan hinnan vuoksi, mutta kahvi on erinomaista ja siihen saa kasvimaitoa, teevalikoima on laaja ja lisäksi täältä saa myös samaa maapähkinäbrownieta kuin Miriams'ista. 

Chalupa

Asemakatu 5
Maistettu: Burrito vegaanisena ja Dos Chalupas (G) vegaanisena

Chalupa on Kotipizzan yhteydessä oleva meksikolaistyyppinen ravintola, josta saa kerättyä itselleen sopivan burriton varsin laajoista raaka-aineista. Menu löytyy netistä. Käydessäni ensimmäisiä kertoja Jyväskylässä, kävin Chalupassa syömässä ja ihastuin. Paikan burrito on aivan jättimäinen ja siihen saa runsaasti bbq-tofua, papuja, kaalisalaattia (asian coleslaw tai american), muutamaa eri kastiketta (suklaakastike on vegaaninen, samoin kaikkein tulisin WTF, joka on muuten sitten erittäin tulista!), tuoretta chiliä, yrttejä ja limeä. Burrito ei ole gluteeniton, mutta "dos chalupas", "tres tacos" ja "naked burrito" ovat. Olen syönyt Dos Chalupasin johon kuuluu kaksi rapeaa maissitacoa ja se oli hyvää, mutta omaan makuuni niitä oli vaikea syödä koska ne olivat niinkin rapeita, että hajosivat ja täytettä oli suhteessa niin paljon että olisi tarvinnut haarukan. Burrito on helpompi syödä ja isompi (mutta ei gluteeniton). Kuitenkin mielestäni makukokonaisuudet ovat hieman erilaisia ja yllättäviä, tuoreita yrttejä laitetaan reilusti annokseen, rahalle saa hyvää vastinetta ja itse pidän meksikolaisesta ruuasta, joten Chalupa on mielestäni hyvä vaihtoehto vegaanille. Ensi kerralla testaan 'tres tacosin'.

Dos Chalupas oli hyvä mutta vaikea syödä.

Dos Chalupas oli hyvä mutta vaikea syödä.


Tuore

Tuore: Lounassetti, keitto ja pieni salaatti

Tuore: Lounassetti, keitto ja pieni salaatti

Asemakatu 10
Maistettu: Lounaalla päivän keitto + pieni salaatti vegaanisena (G ilman leipää)

Tuore on kahvila-salaattibaari, jossa on freesiä "terveyshenkeä" ja varsinkin lounasaikaan suosittu paikka. Hinnat ovat kohtuulliset ja täytteet raikkaita. Vegaanille ei ole kovinkaan montaa pääraaka-ainevaihtoehtoa, vaan ainoa vaihtoehto taisi ymmärtääkseni olla falafel-pyörykät. Syömäni keitto oli varsin hyvää kesäkurpitsakeittoa, mutta ei ihmeellistä. Kahvi kuului vielä lounaalla ateriaan ja kahviin sai soijamaitoa pyydettäessä. Salaatinkastikevaihtoehtoja oli runsaasti ja pieneenkin salaattin laitettiin runsaasti täytteitä. Falafel-pyörykät eivät olleet kyllä parhaimpia mitä olen syönyt, mutta pähkinät, salaatinkastike ja tuoreelta maistuva mukava keitto tekivät kokonaisuudesta kivan. Palvelu oli hyvää. Voisin käydä täällä vastaisuudessakin.  


Nagarkot

Hannikaisenkatu 41
Maistettu: Tofu Chili (gluteeniton)

Tofu Chili Nagarkotissa.

Tofu Chili Nagarkotissa.

Nagarkot on Matkakeskusta vastapäätä oleva nepalilainen ravintola. Pidän nepalilaisesta ruuasta paljon, joten päätin käydä testaamassa. Ruokalistasta en löytänyt suoraan muita vegaanisia vaihtoehtoja kuin tämän Tofu Chilin, jonka maistoin. Myöhemmin sain kuulla, että olisin ehkä pyytämällä voinut saada lähes minkä tahansa kasvisannoksen vegaanisena. Pitääpä vielä käydä testaamassa joku kerta! Ruoka oli mielestäni todella maukasta ja "aidonoloista", vaikkakin hyvin tulista. Ala carte -listaan kuului myös kahvi tai tee lopuksi. Otin loput kotiin mukaan ja ystävällisesti minulle oli pakattu mukaan lisää riisiä ja myös naan-leipää ekstrana (vaikka se ei taida olla kyllä vegaanista), mutta ystävällinen ele kyllä piristi. Voisin käydä täällä ehdottomasti uudelleen, vaikkakin kyseinen annos oli ehkä hitusen liian tulinen omaan makuuni. Voin kuitenkin suositella paikkaa ja aion käydä siellä uudelleen. 


Taikuri

Taikurin kauraburgeri gluteenittomalla sämpylällä

Taikurin kauraburgeri gluteenittomalla sämpylällä

Asemakatu 3
Maistettu: Lounas kaksi kertaa ja Kauraburgeri (kaikki gluteenittomia)

Taikuri sijaitsee keskeisellä paikalla Jyväskylässä ja sitä on vaikea olla huomaamatta. Olin kuullut Taikurista paljon hyvää ennen Jyväskylään muuttoani, joten odotukseni olivat korkealla sen laadun suhteen. Taikuri tekee paljon vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja, joten olin innosta pinkeänä kokeilemassa heidän tarjontaansa. Palvelu on erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä. Lounaalla Taikurissa on useimmiten seisova buffet, josta saa täyttää itselleen pitaleivän valitsemillaan täytteillä. Vegaanisia vaihtoehtoja ja kastikkeita on yleensä kaksi, joista paprikakastike on erittäin hyvää. Usein tarjolla on ranskalaisia/veneperunoita (vaikuttivat kuitenkin ihan pakastetuotteilta), erilaisia salaatteja, papusalaattia, salsaa ja muita vastaavia lisukkeita, joista moni on vegaaninen (coleslaw harmillisesti ei). Vegaaninen ja gluteeniton vaihtoehto on ollut paistetut linssit ja gluteeniton leipä. Paistetut linssit pitaleivän sisällä on ihan ok, mutta vähän kuivia ja mauttomia. Niitä oli kuitenkin runsaasti. Kaiken kaikkiaan lounas on jättänyt minut kuitenkin molemmilla kerroilla hieman kylmäksi. Kokonaisuus on kaikesta huolimatta ollut kuiva. Kerran tilasin myös kauraburgerin, josta kuva vieressä. Burgeripihvi sinällään oli ihan maukas, mutta gluteeniton leipä oli varsin tiivis ja mauton ja kastikkeita oli hyvin vähän ja kokonaisuus oli pieni hintaansa nähden ja kuiva ja esillepano ei ollut kovinkaan houkutteleva ja lisäksi sisällä ollut korianteri-salsa oli todella kylmää, joka taas teki pihvin kylmäksi. Yritystä on, mutta kokonaisuus ontuu enkä ole syönyt kertaakaan vielä Taikurissa mitään mistä olisin todella todella pitänyt. Olen kuitenkin valmis antamaan vielä mahdollisuuden Taikurille, koska moni on sitä kehunut. Ensi viikolla ajattelin käydä testaamassa heidän uutta listaansa - ehkä se kääntää käsitykseni Taikurista positiivisemmaksi?


Sohwi

Vaasankatu 21
Maistettu: Hippipizza, MegaVegan Burger ja Bacardi-mustapapukakku (kaikki sisältävät gluteenia), Vegepekoni&vegejuusto-salaatti, kukkakaaliwingsit

MegaVegan Burger Sohwissa gluteenittomalla sämpylällä

MegaVegan Burger Sohwissa gluteenittomalla sämpylällä

Sohwi on vegaanin ravintolaparatiisi monella tapaa: vegaanisia vaihtoehtoja on listalla useita ja jälkiruokiakin löytyy useampi vaihtoehto. On ihanaa, että vegaaneille löytyy ravintoloita, joissa voi ihan useasta vaihtoehdosta oikein miettiä mitä haluaisi tilata! Palvelu on vaihtelevaa ja joskus ruokaa saa hieman odottaa, mutta mieltä piristää kerta toisensa jälkeen pirteä miestarjoilija, jolla on asiakaspalvelun aakkoset selkäytimessä.

Veganarkia annos Sohwissa: bataattiranskalaisia, violife-savujuustoa, salaattia, vegepekonia, mustapapumajoneesia, kesäkurpitsaspagettia.

Veganarkia annos Sohwissa: bataattiranskalaisia, violife-savujuustoa, salaattia, vegepekonia, mustapapumajoneesia, kesäkurpitsaspagettia.

Ensimmäisellä kerrallani Sohwissa tilasin Hippipizzan, joka oli oikein hyvä kokemus. Runsaasti vegaanista juustoa, suolaisia soijapaloja ('pekonia') ja muita täytteitä. Pohja on paksu ja pizza on amerikkalaistyylinen pannupizza enemmän kuin italialainen perinteinen pizza. Täytettä on runsaasti ja paksusti. Olen ehkä enemmän perinteisen italialaisen pizzan ystävä (esim. Pizzarium), mutta tällaisessä överipizzassa on oma viehätyksensä! Otin loput mukaan ja maistui hyvältä myös seuraavana päivänä. 

Seuraavalla kerralla söimme ystävän kanssa pidemmän kaavan mukaan ja otin hampurilaisen ja jälkkäriksi bacardikakkua. Gluteeniton sämpylä hampurilaisessa oli erinomainen ja ananassalsa raikas kiva lisä. Kokonaisuus oli jännittävä, mielenkiintoinen ja herkullinen mutta hieman outo myös samalla! Mielestäni mustapapumajoneesi olisi voitu vaihtaa johonkin toiseen majoneesiin ja kokonaisuus olisi ollut parempi. Mustapapumajoneesi sinällään on hyvää, mutta sen "papumainen" maanläheinen maku jotenki oli omituinen yhdistelmä savujuuston ja ananassalsan kanssa. Kokonaisuus oli kuitenkin mielenkiintoinen ja aivan hyvä. Ystäväni söi Veganarkia annoksen, joka näytti hyvältä, sisälsi runsaasi vegejuustoa ja ystäväni kehui annosta ja annoksesta maistamani "pekoni" oli hyvää. Tämä annos taitaa muuten olla gluteeniton!

Lopuksi maistoin bacardi-mustapapukakkua. Annos kuulosti todella hyvältä ja ulkonäkö oli kaunis, vaikkakin kakkupala oli varsin pieni. Annoksessa oli pala bacardi-mustapapukakkua, suklaasalamia, marjakastiketta, ananassalsaa, mantelikeksi ja marjoja. Valitettavasti tämä annos ei ollut ihan makuuni. Bacardi maistui voimakkaana kakussa ja en ole alkoholin ystävä, joten ehkäpä valinta oli hieman väärä juuri minulle. Kakun maku oli voimakkaan bacardinen ja suklainen ja siihen lisänä vielä suklaasalami (käytännössä tummaa suklaata, jonka seassa pähkinöitä leikattuna "salamin" muotoon) oli mielestäni liikaa. Chilinen ananassalsa oli sen sijaan todella hyvää ja taittoi hyvin kakun suklaisuutta ja toi raikkautta mutta ei lempeyttä. Mantelikeksi oli ihan hyvä mutta vähän turha. Mielestäni annos kuitenkin vaatisi hiomista: annoksessa ei ollut juuri mitään mikä olisi tuonut "levähdyspaikan" voimakkaalta suklaan maulta. Otin lopun kakun mukaan kotiin ja söin sen Oatlyn vaniljajäätelön kera ja mielestäni kakku toimi näin erinomaisen hyvin. Jos annoksesta jättäisi pois suklaasalamin ja laittaisi sen tilalle vaniljakastiketta tai muuta pehmentävää kastiketta, annos voisi olla huomattavasti parempi vaikka se olisikin ehkä "tylsempi" silloin. 

Bacardi-mustapapukakku Sohwissa

Bacardi-mustapapukakku Sohwissa

Seuraavalla kerralla päätin testata Sohwin vegepekoni & vegejuusto-salaatin ja kukkakaaliwingsit. Tilatessa kukkakaaliwingsejä täytyy muistaa ilmoittaa, että haluaa annoksen vegaanisena, koska muuten saa maitopohjaisen dipin. Vegaaniseen versioon tulee mustapapudippi. 

Sohwin kukkakaaliwingsit: tämän hetkinen suosikkini ja intohimoni kohde.

Sohwin kukkakaaliwingsit: tämän hetkinen suosikkini ja intohimoni kohde.

Ruokia sai odotella jonkin aikaa, mutta odottelu oli sen arvoista: höyryävän kuumat, rapeat kukkakaaliwingsit lunastivat kaikki odotukset. Kuorrute oli rapeaa ja ohutta (siis aivan loistava), tulisuusaste juuri sopiva, sopivasti suolaa ja omaan mieleeni oli erityisesti etikkaisuus, joka maistui kukkakaalien kuorrutuksessa. Aivan todella hyviä! Kukkakaalit olivat myös sopivan rapsakoita. Tilasin tällä kerralla vain pienen annoksen, mutta ensi kerralla otan ehdottomasti ison annoksen. Mustapapudippi sopi varsin hyvin myös tulisuuden tasoittajaksi (vaikka teemaan toki sopisi paremmin vegaaninen ranch-dippi). Nämä kukkakaaliwingsit ovat ehdottomasti tähän mennessä parasta mitä Jyväskylä on minulle tarjoillut. Pian on päästävä kokeilemaan näitä taas uudelleen! 

Sohwin vegepekoni & vegejuusto -salaatti

Sohwin vegepekoni & vegejuusto -salaatti

Vegepekonilla ja vegejuustolla höystetty salaatti sisälsi vegepekonia (tai paremminkin bbq-soijasuikaleita), paistettua savu-Violifea, rapeaa tuoretta salaattia, tomaattia ja kurkkua, marinoitua punasipulia ja kastikkeena balsamico-reduktio. Vegepekonia oli sopivasti (eli runsaasti) ja violifea oli myös sopiva määrä. Salaatti oli oikein kiva, mutta mielestäni se kaipaisi pieniä lisäyksiä ollakseen täydellinen; koska vegepekoni oli suolaista ja sitkeää ja salaatti raikasta, marinoitu sipuli makeahkoa ja violife suhteellisen mietoa, mielestäni salaatti olisi ollut entistä parempi, jos siinä olisi ollut joku rapea elementti, esimerkiksi suolaisia maapähkinöitä tai siemeniä. Myös mielestäni salaattiin olisi sopinut erinomaisesti esimerkiksi paloiteltu nektariini, tuore ananas tai esimerkiksi mansikka, joista mikä vain olisi toiminut loistavana parina bbq-soijasuikaleelle ja tuonut salaattiin uuden sävyn. Salaatti oli näinkin hyvä, mutta makumaailma oli kuitenkin suhteellisen yksinkertainen ja pieni yllätyksellisyys ja elementtien hyväksikäyttö nostaisi salaatin vielä uudelle tasolle. Pidin kuitenkin salaatista ja aion syödä sen vielä uudelleen!

Kaiken kaikkiaan tulen kuitenkin palaamaan Sohwiin vielä ja omalaatuiset yhdistelmät ja vegaanisen juuston positiivisen häikäilemätön käyttö saa himoitsemaan useampaakin ruokalajia Sohwin listalta. Sohwin Facebook-sivulla oli tietoa, että heillä olisi tulossa listalle vegekasviscurry ja ilmeisesti jonkinlainen tortilla, jonka täyte on vielä mietinnässä. Toivon itse täytteeksi esimerkiksi Oumphia tai nyhtökauraa. Katsotaan mitä he keksivät - aion ehdottomasti käydä kokeilemassa!

Muang Thai

Torikeskus, 2.kerros.
Maistettu: Lounas-buffet

Tulin Muang Thaihin käymään hyvien arvioiden vuoksi. Lounaalla ei valitettavasti saanut muuta kuin vain lounasbuffettia, mutta päätin silti testata sen. Opiskelijakortilla lounasbuffet maksoi 9,50e (norm. 12 e). Lounaaseen kuului keittoa, salaattia, erilaisia nuudeleita (ei-vegaanisia), kevätkääryleitä, friteerattuja juttuja (ei-vegaanisia), sushia, hedelmiä, kahvi/tee. Palvelu oli oikein ystävällistä. Sinällään tarjoilu on huomattavan runsasta ja vegaanejakin on pyritty ottamaan huomioon, mm. vegaanisella alkukeitolla, salaatilla, kevätkääryleillä, vegaanisilla susheilla ja yksi vegaaninen tofuannoskin oli tarjolla riisin kera. Kokonaisuus oli ihan hyvä, mutta mikään ei oikein säväytänyt. Sushi oli ihan hyvää, mutta jouduin odottelemaan sitä jonkin aikaa sillä suurin osa susheista oli erilaisia kalasusheja. Kevätkääryleet olivat isoja, rapeita ja kuumia, eli oikein hyviä. Tofuruoka oli ihan ok mutta hieman mitäänsanomatonta. Alkukeitossa oli pehmeää tofua, kesäkurpitsaa, kiinalaisia ituja ja kirkas liemi. Keitto oli varsin hyvää, hedelmät olivat raikkaita ja sushi oli ok, mutta ei sillä kokonaisuutta oikein pelastanut. Jos mukana olisi ollut vaikkapa yksi vegaaninen hyvä nuudeliruoka vielä, niin voisin suositella, mutta nyt jäi hieman alakanttiin vielä. Voisin kuitenkin kokeilla Muang Thaita vielä ala carte-puolelta joku kerta.

 

Katriinan Kasvisravintola

Kauppakatu 11
Maisteltu: Opiskelijalounasta useaan kertaan

Katriinan kasvisravintolan lounas: kuvassa leipää, salaattia, porkkanasosekeittoa ja muistaakseni pinaattikookoskeittoa.

Katriinan kasvisravintolan lounas: kuvassa leipää, salaattia, porkkanasosekeittoa ja muistaakseni pinaattikookoskeittoa.

Katriinan kasvisravintola on hieman ydinkeskustasta sivussa, mutta silti helpon kävelymatkan päässä keskustan alueella. Katriinan kasvisravintola on auki vain lounasaikaan 11-14 ja sieltä saa joka päivä kolmea erilaista kasviskeittoa ja yhtä pataruokaa, sekä salattia, leipää, kahvia/teetä ja pienen jälkiruuan (esim. kiisseli, hedelmiä tai marjoja). Tämä paikka kannattaa opiskelijoiden painaa mieleen! Ruoka on maukasta kevyttä kasvisruokaa, sämpylät on itse leivottuja ja oikein maukkaita (mutta ei gluteenittomia), salaattiin saa siemeniä päälle, oliiviöljyä, sormisuolaa ja mausteita. MIelestäni keitot ovat hieman parempia kuin pataruuat. Kun täällä on syönyt muutaman kerran, niin tavallaan tietää jo miltä keitot maistuvat: niissä on aina samantyyppinen tyyli ja maku ja suurimmassa osassa keitoista keiton pohja taitaa olla perunoissa. Näihin keittoiin saattaa kyllä hieman kyllästyä, mutta 2,60e hinnalla pieni kyllästyminen ei tosiaankaan haittaa. Miljöö on varsin meluisa varsinkin keskipäivän aikoihin, joten kovin rauhallinen ruokailuhetki ei ole täällä taattu. Ruoka on kuitenkin hyvälaatuista ja erityisen edullista opiskelijoille. En kuitenkaan ehkä maksaisi ruuasta täyttä hintaa - noin 8 eurolla saa mielestäni muualta parempia annoksia. Opiskelijalle tämä on kuitenkin paras valinta!

 

HankoSushi

Kauppakatu 20
Maistettu: Lounas vegaaninen sushiannos (gluteeniton)

Hankosushi ei ole vain Jyväskylän erikoisuus vaan tätä ketjua löytyy muualtakin. Hankosushin lounaan sushiannos maksaa muistaakseni 13 euroa ja on siten hieman kalliimpi kuin moni muu lounaspaikka. Sushi on kuitenkin aina korkealaatuista ja hyvänmakuista ja varmasti gluteenitonta. Parhaimpia susheja mielestäni ovat tofusushit, huonoimpia taas paprikasushit. Lisäksi välillä saa myös misokeiton vegaanisena - kerran en saanut mutta toisella kerralla tarjoilija teki minulle varta vasten oman annoksen misokeittoa, mikä ilahdutti minua suuresti. Misokeitto on oikein hyvää. Hanasta saa kuplivaa tai tavallista vettä ja lisäksi vihreää teetä. Miinusta täytyy kuitenkin antaa vedellä lotratusta soijakastikkeesta, joka ei mielestäni anna tarpeeksi soijan makua sushipaloille. Kuitenkin kokonaisuus ja tunnelma on niin miellyttävä, että tänne palaan uudelleen ja uudelleen. Sopii kevyeksi lounaaksi ja pieneen nälkään hänelle, joka kaipaa enemmän kokemusta ja tunnelmaa kuin buffet-tyyppistä lounasta. Kunpa he vain vaihtaisivat sen soijan! :)

HankoSushin vegaaninen lounassushiannos

HankoSushin vegaaninen lounassushiannos

YHTEENVETO:

 

Jyväskylässä on vielä ehdottomasti paikkoja, joissa haluan vielä käydä. Olen löytänyt monia kivoja paikkoja Jyväskylästä, josta saa aivan hyvää vegaanista ruokaa, mutta tarjonta on silti varsin yksipuolista, varsinkin kahvilapuolella ja gluteenittomana vegaanina vaihtoehdot kutistuvat entisestään. Toivoisin varsinkin Jyväskylän kahviloihin suolaisia vaihtoehtoja vegaaneille sekä vaihtuvuutta tuotteisiin - kukaan ei jaksa syödä samaa kakkua vuodesta toiseen. :) Lisäksi kriteerit tuotteiden suhteen voivat olla korkealla: miettikää ravintoloina mikä teistä on hyvää. Jos tuote ei ole teistä todella hyvää, se ei todennäköisesti ole vegaanistakaan hyvää eikä sellaista kannata myydä koska todella ihania tuotteita ja reseptejä on, jotka ovat niin hyviä että niistä pitäisi ihan kuka vain (esimerkiksi Miriam'sin suklaakakku on erinomaista suklaakakkua eikä mikään "kakun korvike" vegaanille :)).  Esimerkkejä hyvistä suolaisista vaihtoehdoista voisi olla esimerkiksi runsas tofu-bageli, vegaaninen panini vegejuustolla ja maukkailla täytteillä tai esimerkiksi vegaaninen taco-salaatti. Makeisiin vaihtoehtoihin toivoisin vegaanista juustokakkua (gluteeniton) sekä vegaanisia korvapuusteja.

Satunnaiselle vegaanille vierailijalle Jyväskylässä suosittelisin käymään Miriamsissa suklaakakulla ja Sohwissa kokeilemassa jänniä vegaanisia ruoka-annoksia. Gluteenittomalle vegaanille ei nouse erityistä suosikkia, vaan kaikki muut ovat aika tasalaatuisia mutta vain erilaisia: Nagarkot (nepalilainen), Chalupa (meksikolainen), Tuore (keittoa ja salaattia), HankoSushi (sushia), Sohwi (amerikkalaistyylistä). 

Toivoisin Jyväskylään kovasti laadukasta ja monipuolista, vaihtuvaa vegaanista brunssia. Vinkki vaan kaikille ravintoloille. ;)