Ravintola-arvio: Grön, Helsinki (Vegaaninen menu)

Ravintola Grön on nauttinut suitsutusta siitä asti, kun se avattiin hieman yli vuosi sitten. Poikkeuksetta eat.fi, Helsingin sanomat sekä monet muut mediat ovat hehkuttaneet Grönin erinomaisuutta pitkin vuotta ja se onkin varmasti syy siihen, että Grönin pöytävaraukset täyttyvät nopealla tahdilla. 

Grön on Helsingissä Albertinkadulla sijaitseva pieni ravintola (vain 20 asiakaspaikkaa), jonka ovat perustaneet Toni Kostian ja Lauri Kähkönen. Ravintolan ideana on panostaa kasviksiin ja Suomen luonnon antimiin ja hyväksikäyttää erilaisia perinteisia säilömistekniikoita (tässä linkki jossa ravintoloitsijat kertovat hieman enemmän ideastaan), jotta monia luonnon raaka-aineita voidaan käyttää niinäkin vuodenaikoina, kun niitä ei luonnosta sellaisenan löydy. Menu vaihtelee vuodenajan ja kokkien innostuksen mukaan, mutta Suomen luonnon erityispiirteiset yrtit, kasvikset ja yllättävät maut säilyvät menusta toiseen.

Grön myös panostaa kasvisruokailijoihin ja jo varatessa pöytää, voi ilmoittaa haluavansa menun vegaanisena. Grönin asiakaspalvelusta täydet pisteet, sillä täällä vegaaneihin ei tosiaankaan suhtauduta kulmia kurtustellen, vaan asiakaspalvelu on todella iloista, kutsuvaa ja niin nettisivuilla, kuin paikan päälläkin korostetaan, että kaikki erikoisruokavaliot onnistuvat kyllä. Listalla on myös aina kalaa ja lihaa ja siksi se soveltuu erinomaisesti monenlaisten ruokavalioiden noudattajien ravintolaksi. Tämä olikin yksi syy, miksi itse valitsin kyseisen paikan syntymäpäivän viettooni perheeni kanssa. Laitoin ravintolalle sähköpostilla erikseen viestin, että haluan vegaanisen menun ja vastaus tuli nopeasti ja niin innolla, että tuli todella olo, että olen tervetullut ja tuntui että heille on ilo tehdä vegaaninen menu.

Paikkana Grön on pieni, tunnelmallinen ja myös nuorekas. Mielenkiintoisen ravintolasta tekee myös se, että keittiö on samassa tilassa ravintolan kanssa, eli kokkien ja tarjoilijoiden touhua pääsee seuraamaan läheltä ja tunnelma on vähän kuin olisi jonkun olohuoneessa odottamassa hienoa fine dining elämystä. Tämä lisäsi mielestäni kokemuksen mielekkyyttä. Pöydät ovat myös aika lähellä toisiaan ja vaikka tila onkin intiimi ja pieni, niin ei muiden pöytien keskusteluja kuule ja kuitenkin tietynlainen oma rauha on oman seurueen kanssa.

Listalta voi valita annoksia yksittäin tai valita päivittäin vaihtuvan Grön menun, joka on 49 euron hintainen ja siihen kuuluu 4 annosta. Lisäksi alkuun tulee leipää ja levitettä sekä lopuksi pieni vaihtuva makea maistiainen. Itse valitsin vegaanisen Grön menun ja muut seurusteesta valitsivat listalta itselleen mieluisimpia annoksia. Grönissä on kuulemma erinomainen viinimenu, mutta itse en nauti alkoholia eikä muukaan seurueemme, joten en saanut kokemusta viinimenusta. Juomaksi valitsimme alkoholittoman uutetun kukkajuoman (en ole ihan varma mikä kukka/yrtti oli kyseessä), joka oli hyvin mietoa ja makeahkoa, mutta raikasta ja kevyttä ja sopi hyvin ateriaan.

Grönin upeus on juuri siinä, että annokset ovat hyvin yksityiskohtaisesti mietittyjä, ne sisältävät todella monia erilaisia komponentteja, joista jokainen on omalla tavallaan tehty ja luotu. Jokaisen annoksen kohdalla kokit itse kertovat mitä annoksessa on, mutta koska ne ovat niin monimutkaisia ja erikoislaatuisia ainesosia, vain osa niistä jäi mieleeni. Yritän parhaani mukaan muistaa mitä annoksissa oli. Kuvat ovat myös varsin hämäriä, koska tunnelmavalaistus. :)

MENU


Aluksi pöytään tuotiin alkuleipä, joka ei tosiaankaan ollut mikä tahansa leipä, vaan hapanjuurileipä, joka oli ehkä parasta leipää mitä olen ikinä syönyt. Leipä oli reilusti päältä paahdettua ja se toi leipään oman makunsa. Muistaakseni kokki kertoi että leipää kohotetaan 24 tuntia (vai olisiko ollut 48 tuntia). Leivän seuraksi sain jonkinlaisen pähkinäisen tahnan, jonka päällä oli kurpitsansiemeniä. Tahna oli sopivan suolaista ja todella hyvänmakuista. 

Herkullista levitettä sekä paahteista hapanjuurileipää, joka oli kaikkien mieleen.

Herkullista levitettä sekä paahteista hapanjuurileipää, joka oli kaikkien mieleen.

Alkuruokana oli ohut rapea leipänen, jonka päällä oli sieniä, paahdettua mantelilunta, yrttejä ja jotain tahnaa. Alkuruoka oli kevyt ja miellyttävä aloitus ja erityisesti mantelin suolaisuus ja paahteisuus sekä yrtit toivat annokseen todella miellyttävää ja jännittävää makua. Lisäksi alkuruokahan oli kaunis kuin mikä!

Vegaaninen alkupala Ravintola Grönissä. 

Vegaaninen alkupala Ravintola Grönissä. 

Seuraavaksi sain eteeni lehtikaali-papu-annoksen, jossa oli joku erityislaatuinen siemenöljykastike. Annos ei näytä kummoiselta kuvassa, mutta se oli erinomaista. Lehtikaali oli käsitelty kahdella tavalla ja lehtikaalin seassa olikin rapeita lehtikaalisipsejä yllätyksenä sekä pohjalla jonkinlainen vaalea papu, johon toi ihanaa makua öljyinen kastike. Tämä oli ehkä tylsimmän näköinen annos, mutta jokin siinä ihastutti minua ja se saattoi olla jopa mieleisin annokseni kaikista. Pavut olivat niin herkullisia ja lehtikaali ja rapeat lehtikaalisipsit jotain taivaallista. Suutuntuma oli täydellinen.

Ravintola Grönin herkullinen lehtikaali-papu-annos, johon kuului erinomainen öljykastike.

Ravintola Grönin herkullinen lehtikaali-papu-annos, johon kuului erinomainen öljykastike.

Pääruuaksi sain eteeni maa-artisokkaa, jossa oli muistaakseni hampusta tehty herkullinen, suolainen kastike ja päällä rapeita lastuja. Annos näytti ensin aika pieneltä, mutta se oli niin tuhti (hyvällä tavalla), että se oli oikein sopiva. Maa-artisokka oli rapeakuorista ja pehmeää sisältä ja kastike ihanaa: makeaa ja suolaista samaan aikaan. Koko annos oli jotenkin "lohdullisen" oloinen ja maku oli maanläheinen, miellyttävä, kaikin puolin oikein hyvä. Ehkä olisin kaivannut vielä selvempää rapeaa elementtiä annokseen, sillä kokonaisuus oli hitusen "mössöinen" mutta maku oli erinomainen.

Pääruuaksi oli hyvin valmistettu artisokkaa sekä erittäin herkullista hamppukastiketta.

Pääruuaksi oli hyvin valmistettu artisokkaa sekä erittäin herkullista hamppukastiketta.

Jälkiruuaksi söin sitruunaverbera-granitaa, sitruunaverberalientä sekä jollain tavalla käsiteltyjä kuusenkerkkiä. Annos saattaa näyttää kuvassa pieneltä, mutta se oli varsin suuri. Jälkiruoka oli ihanan raikas, kevyt ja viilentävä ja pidin siitä paljon. Loppua kohden annos olisi mielestäni kaivannut jotain makeutta taittavaa elementtiä (esim. samassa annoksessa on epävegaanisessa versiossa jogurttimarenkia mikä olisi sopinut varmasti erinomaisesti annokseen taittamaan makuja) ja esimerkiksi vegaaninen soijajogurtimarenki tai jokin muu hapan elementti olisi ollut piste i:n päällä. Annos oli kuitenkin raikas ja sopivankokoinen, yllättävä makumaailmaltaan ja kaikin puolin herkullinen.  

Jälkiruokana oli sitruunaverbera-granitaa, joka oli raikas lopetus aterialle.

Jälkiruokana oli sitruunaverbera-granitaa, joka oli raikas lopetus aterialle.


Lopuksi tilasimme vielä kahvia ja teetä ja kahvi oli erinomaista. Kahvi valmistettiin perinteisellä ja aikaavievällä käsinsuodatus-menetelmällä, jota näkeekin nykyään jo kahviloissa aika paljon. Kahvi oli todella pehmeää ja miellyttävänmakuista. Tarjolla ei ollut kasvimaitoa kahviin, mutta en kokenut että kahvi olisi tarvinnutkaan sitä. 

Lopuksi sain vielä tyrnisorbettia, joka oli erinomaista.

Lopuksi sain vielä tyrnisorbettia, joka oli erinomaista.

Pienenä lopputervehdyksenä keittiöstä tuli vielä muille ruokailijoille pieni keksi, joka nautittiin mustaherukkaisen kompotin kanssa. Minulle tuotiin pieni annos tyrnisorbettijäätelöä, joka oli todella ihanaa. Raikasta, makeaa, täydellinen lopetus aterialle. 

Aterian lopuksi olin aivan täynnä ja kokemus oli todella kiva. Palvelu oli erinomaista, jokainen ruokalaji tuotiin pöytään sopivassa tahdissa, tarjoilija oli todella mukava ja jokainen ruoka-annos esiteltiin hienosti. Ottaen huomioon ruuan laadun, siihen menneen ajatustyön ja etukäteisvalmistelut, upean esillepanon, hienon palvelun ylipäätänsä ja lisäksi vielä vegaaniuden suhteen, voin sanoa että mielestäni 49 euroa tästä 2,5 tunnin lystistä oli todella edullinen hinta. :) Se määrä mitä osaamista ja kokemusta on mennyt näiden annosten luomiseen, taiteelliset annokset niin ulkonäöltä kuin maulta sekä hieno palvelu - olen hyvin tyytyväinen asiakas ja palaisin Gröniin mielelläni uudelleen kokeilemaan uutta menuta eri vuodenaikana.

Vielä lähtiessäni kiitin kokkeja erinomaisesta ateriasta ja uskon, että palaan tänne vielä. Voin ehdottomasti suositella Gröniä vegaaneille (ja sekasyöjille), jotka kaipaavat varsin rentoa, herkullista ja kohtuuhintaista fine dining kokemusta. 

 

ARVOSANA: 4,5/5